zondag 23 september 2012

Brook's update

Ik heb het net even snel zitten uitrekenen. Vandaag heb ik 335km op mijn nieuwe Brooks zadel gereden. Aan het zadel te zien is hij al goed ingereden en hoef ik niet tot de 500km te wachten. Ondanks eerdere berichten waar ik nog mijn twijfels uitsprak of het ooit wel goed zou komen tussen mijn Brooks zadel en mijzelf ben ik de afgelopen weken na elke rit positiever geworden over het zadel. Na gisteren nog even wat minimale bijstelling gedaan te hebben fietste hij vandaag ook weer heerlijk.

Ook heb ik de afgelopen weken geen last meer gehad van broei op het zitvlak, wat bij mijn gel zadel toch wel na elke lange rit het geval was. Nou heeft dat wellicht ook te maken dat ik momenteel kortere afstanden fiets (max. 80km), maar toch.

SS Rotterdam
De FTCW toertocht ging vandaag naar de SS Rotterdam. De koffiestop was zelfs aan boord van het -tot hotel omgebouwde- schip. Een aangename verassing!

Fotoshoot
Afgelopen week mocht ik zelfs met mijn titanium vriend op de fotoshoot. De foto's zijn bestemd voor het sociaal jaarverslag 2011 van AtoS waar ik paginavullend aanwezig zal zijn bij het hoofdstuk "AtoS en goede doelen".  Je moet wel getraind zijn overigens voor zon fotoshoot. Ik ben zo ongeveer 50x over hetzelfde pad komen aanfietsen om de ideale foto te krijgen. En maar stoer kijken. Geen fotomodel carrière voor mij, da's me wel duidelijk geworden.

Vossenritten
Volgende week zondag is er een proef vossenrit. Kunnen we allemaal even weer wennen aan het gejakker om de week daarop weer voor de competitie van start te gaan. Ik heb er zin an!

vrijdag 14 september 2012

Captain Haddock's Dilemma

Ik heb sinds de aanschaf van mijn Brooks zadel 2 ritjes met het zadel gemaakt. Gisteren een klein uurtje en vandaag ben ik er ruim 50km mee op pad geweest. Ik weet het, nog veel te weinig kilometers om het zadel goed ingereden te hebben. Daarvoor moet ik er minstens 500km mee gefietst hebben. Maar desondanks betwijfel ik het of het een langdurige relatie gaat worden tussen mij en mijn Brooks zadel. 

Bij vlagen rijdt hij prima, maar ook zit hij regelmatig niet lekker bij mijn zitbotjes. Het is me dan niet duidelijk of ik met mijn zitbotjes helemaal achter op het zadel moet gaan zitten of juist iets voor het brede stuk. Beide posities voelen niet helemaal lekker aan. Het is een soort Captain Haddocks Dilemma; moet ik met mijn baard nou onder of boven de dekens slapen? ..:-)

Captain Haddock's dilemma
Voorlopig houdt ik het er maar op dat de, bij vlagen oncomfortabele zit, een gevolg is van het nog harde leer. Mijn buurman zei gisteren heel treffend: "oh, dat is net zoiets als je kistjes inlopen in dienst. Dat duurt ook altijd even en geeft in het begin vaak ook schuurplekken of blaren". Nou, zoiets is het inderdaad.

Nou is er een trucje wat we in dienst ook toepasten op de nieuwe kistjes. Dat is het leer flink nat maken en er dan mee gaan lopen. Hierdoor vormt het leer zich sneller naar het lichaam. Iets dergelijks kun je me het Brooks zadel ook doen, maar voorlopig houdt ik het nog even op regelmatig invetten met proofide. Daar wordt hij ook snel soepel van. To be continued....
Proofide van Brooks.
Soort van zadel wax.

donderdag 13 september 2012

Brooks Looks

Het doel van 2012 is bereikt. Alhoewel...technisch gezien niet helemaal, want ik heb niet de volledige Tour for Life gefietst. Toch beschouw ik het doel maar als bereikt mede ingegeven door het feit dat ik hem niet weer wil fietsen..:-). Niet dat het niet leuk was, het was geweldig! Maar elk jaar moet er een nieuw doel zijn, geen herhaling.

After season knutselen
Op dit ogenblik ben ik aan het revalideren met mijn knie en maak ik weinig kilometers op de fiets. Een mooi moment om het eea te overpeinzen en wat te experimenteren met het materiaal. Al langere tijd was ik voornemens om iets met mijn zadel te gaan doen. Mijn huidige zadel is een dik gel zadel wat oorspronkelijk van mijn Cube Cross-hybride afkomstig is. Het is het enige zadel gebleken waarbij ik geen pijn in mijn zitbotjes kreeg. Toch is het geen ideaal zadel; het gel geeft een broeikas effect bij langere ritten en ook qua vorm en kleur past het niet bij mijn nieuwe titanium VanNicholas Zephyr fiets. Tijd voor een experiment met een nieuw zadel dus.
Brooks B15 Swallow zadel.
Speciaal bedoeld voor racefietsen.
Brooks
Al sinds ik fiets kijk ik al met een steels oog naar de Brooks zadels. Het zijn fraaie leren zadels die een leven lang meegaan bij goed onderhoud. Een Brooks zadel moet eerst een paar honderd kilometer ingereden worden maar gaat zich dan naar je achterwerk vormen. Doordat het leer ademt zal er niet snel broei ontstaan zoals bij gel zadels. Wel zijn de Brooks zadels iets onderhoudsgevoeliger dan de moderne zadels. Ze moeten periodiek ingevet worden en regelmatig blootgesteld worden aan regen versneld het verouderingsproces. Even een hoesje of plastic zak over het zadel dus als het regent (en je er niet op zit). Dat Brooks onderhoud is trouwens ook nog een religie op zich. Check deze site maar eens: http://swhs.home.xs4all.nl/fiets/tests/zadels/brooks_nl.html

Brooks Looks
Nadat ik gistermiddag mijn nieuwe Brooks zadel en bijkleurend leren Brooks stuurlint heb binnengekregen ben ik gelijk de schuur ingedoken om de spullen te monteren. Het resultaat is in de foto hieronder te zien. Heb gelijk ook maar het ligstuur verwijderd. Dat staat natuurlijk niet bij een dergelijk imago. Nou hoop ik maar dat het zadel ook daadwerkelijk goed zit (na de inrijd periode) anders moet ik weer terug naar mijn gel zadel. Die heb ik veiligheidshalve nog maar even weggelegd op de plank achter in de schuur.

De VanNicholas Zephyr met "Brooks looks".