woensdag 29 juni 2011

Houdt hem boven de 100...

En met de 100 bedoel ik dan de cadans. Lage hartslag en lekker op souplesse was de opdracht die ik me vandaag gegeven had. En dat fietste heerlijk. Klaarblijkelijk ben ik ongemerkt de afgelopen maand toch wat zwaarder gaan trappen met een lagere cadans en dat merk ik eerder in mijn benen. Vanavond dus even terug naar het hoge tempo.

Onderweg werd ik nog bijgehaald door een achterop komende racefietser. Even snel zitten kletsen en hij vertelde me dat hij a.s. 9 juli mee doet aan de 24 uurs Rad Marathon in Oostenrijk. En let wel: niet in estafette vorm, maar gewoon in zijn eentje 24 uur fietsen. Over uitdagingen gesproken. Succes!

Racefiets
4965 km (57x)
186:33 uur
Cross-hybride
587 km (10x)
25:41 uur
Totaal
5552 km

maandag 27 juni 2011

Even Gouda aantikken....

Afgelopen weekend is het van fietsen niet meer gekomen. Om toch een beetje aan de kilometers te komen had ik voor vanavond met zwager Cees afgesproken. "Laten we even Gouda aantikken" zei ik heel stoer aan de telefoon, terwijl ik eigenlijk geen idee had hoe ver een retourtje Gouda zou zijn.
Toen ik met bikeroutetoaster.com met de route aan het stoeien ging bleek de afstand reuze mee te vallen. Snel een leuke route uitgezet via de Rottemeren en langs de IJssel. De terugweg ging bijna geheel langs de A12. Lekker lange stukken waar je goed kan doortrappen.

Omdat het tropisch warm was 2 volle bidonnen meegenomen en vooraf ook al flink gedronken. Het was met dit zomerweer geweldig mooi fietsen langs het water. Bij Gouda ging de route dwars door de Reeuwijkse plassen; ook geen straf.

Op de terugweg richting Zoetermeer kon de snelheid nog een tandje hoger. Snelheden rond de 32-35 km. per uur. De gevolgen van de warmte gingen we in de laatste 20 kilometer toch wel merken. Absurde temparaturen van bijna nog 30 graden: er valt bijna niet tegenaan te drinken. Lichte kramp en toch wel een beetje een zwaar hoofd waren het gevolg. Bij terugkomst moest ik even een half uurtje languit "recupereren" op de bank.

Toch was het prachtig fietsen met deze temperaturen. En na vanavond is de schade van een fietsvrij weekend weer enigzins gecompenseerd. Nog 5 dagen tot aan de vakantie...

Racefiets
4894 km (56x)
184:10 uur
Cross-hybride
587 km (10x)
25:41 uur
Totaal
5481 km

donderdag 23 juni 2011

Bijna vakantie

Het aftellen naar de vakantie is begonnen. Nog een week en dan gaan we. Nu de zondagochtend toertochten van FTCW afgelopen zijn is het behelpen deze laatste weekenden. Ik zit "in between events" zogezegd. En met de drukte op het werk en prive is er niet eens tijd meer om nog een leuke variatie in de trainingsroute uit te werken. Het is alleen maar kilometers draaien op het vaste trainingsrondje. But who cares? Nog een week en dan zitten we in Zuid Frankrijk. We zijn hier thuis allemaal wel aan vakantie toe. Heerlijk luieren en natuurlijk wat (berg) fietsen. Ik heb d'r zin in.

Racefiets
4797 km (55x)
180:46 uur
Cross-hybride
587 km (10x)
25:41 uur
Totaal
5384 km

maandag 20 juni 2011

Klein rondje Westland

Afgelopen maandag weer met zwager Cees gefietst. Halverwege dreigde het flink te gaan regenen,dus we hebben maar de korte route naar huis genomen. Wel weer 'gewoon' goed gefietst.


Racefiets
4727 km (54x)
178:18 uur
Cross-hybride
587 km (10x)
25:41 uur
Totaal
5314 km

zondag 19 juni 2011

Jan Jassen Classic....not.

Zaterdag was de dag dat zwager Cees en ik de Jan Janssen Classic zouden gaan fietsen. Geheel volgens de jaarplanning. Het doel was de 150km variant. Ik had met Cees afgesproken dat ik hem om 08.00 uur zou oppikken zodat we rond 09.00 uur in Wageningen zouden zijn om te starten.

Zaterdagochtend 07.15 uur: ik worstel om mijn bed uit te komen. Ik voel nog een enorme moeheid in mijn lichaam en alles in me schreeuwt om weer het bed in te duiken en te gaan slapen. Daarbij giert de wind om het huis en heeft het de hele nacht gehoost. Dit wordt me allemaal te veel. Fietsen moet leuk zijn en dat is dit niet. Met mijn slaapdronken kop bel ik Cees op: "Ik ga niet Cees, te slecht weer". Binnen twee tellen lig ik weer in bed om vervolgens om 10.30 uur weer wakker te worden. Volgens mij heb ik een goede keus gemaakt, alhoewel ik vrees dat me dit nog wel op wat commentaar van Cees komt te staan.

Dan zondagochtend maar een rondje. Na aanvankelijk ingezet te hebben op een grote rond om Rotterdam van 130km ben ik uiteindelijk uitgekomen op een rondje freewheelen op de cross-hybride van +/- 70km.  Dus maar lekker een beetje door de bossen en duinen wezen crossen om uiteindelijk toch weer op mijn vaste trainingsrondje te belanden. Na 70km was ik blij dat ik weer thuis was. Het lichaam heeft er duidelijk nog geen zin in na de 11-stedentocht van afgelopen maandag. Nog maar even wat meer geduld hebben....

Racefiets
4666 km (53x)
176:19 uur
Cross-hybride
587 km (10x)
25:41 uur
Totaal
5253 km

woensdag 15 juni 2011

Nog niet hersteld

Vanavond weer het gebruikelijke trainingsrondje met zwager Cees. Het was al snel duidelijk dat de benen nog niet hersteld waren van de 11-stedentocht afgelopen maandag. Zodra de hartslag omhoog ging liepen de benen gelijk weer vol. Keer op keer. Dus maar wat rustiger gefietst, wat geen straf was met het lekkere weer.

Racefiets
4666  km (53x)
176:19  uur
Cross-hybride
514 km (9x)
22:41 uur
Totaal
5180 km

dinsdag 14 juni 2011

FietsElfstedentocht in het nieuws

Dat de 99e editie van de Fietselfstedentocht niet onopgemerkt voorbij gegaan is blijkt wel uit de onderstaande krantenartikelen. Op de site van de Fietselfstedentocht zelf was het volgende te lezen:
http://www.11steden.nl/nieuwsbericht.asp?id=17360

De Leeuwarden Courant plaatste de volgende artikelen:
http://www.lc.nl/friesland/regio/article13701063.ece/Bijna-duizend-uitvallers-bij-fietselfstedentocht

http://www.lc.nl/friesland/regio/article13698473.ece/Veel-spierkramp-tijdens-de-fietselfstedentocht?tabPane=Comments

FietsElfstedentocht - 2011

Vandaag was het weer zover: de jaarlijkse Fietselfstedentocht! De FietsElfstedentocht is een toertocht die erg bijzonder is. Het is ook -bij mijn weten- de enige toertocht waar je nog een enorme hoeveelheid "normale" fietsen gewoon tussen de racefietsen ziet meedoen. Om nog maar van de bakfietsen, tandems en andere abnormale fietsen te zwijgen.

Ook bijzonder zijn de controleposten in de dorpen die je aandoet. Iedereen gaat in de remmen en neemt rustig zijn tijd om door te controle te gaan. Het gevolg is dat je veel stopmomenten hebt en je dus niet voor een gemiddelde snelheid hoeft proberen te gaan rijden. Het is een echte feesttocht. Gemiddelde snelheid doet niet ter zake, genieten en gezelligheid wel.

Dat neem niet weg, dat het een gemakkelijke tocht is. En gisteren was daar weer een goed voorbeeld van. De weersverwachtingen waren niet gunstig: regelmatig regen en een harde zuid-westen wind, kracht 4-6. En de verwachtingen zijn zeker uitgekomen. Bij de start om 05.32 uur vanuit Bolsward regende het al.
Vroeg op in Leeuwarden (03.45 uur).
We waren 's-ochtends om 03.45 uur al opgestaan om onze spullen te pakken. En met "we" bedoel ik natuurlijk Zwager Cees (wie kent hem niet) en ondergetekende. Het logeeradres dit jaar was Cees zijn moeder in Leeuwarden. Na nog een stevig ontbijt met gebakken ei en spek namen we om 04.15 uur van haar afscheid en gingen we op pad om onze fietsgenoten van vandaag op te halen. Wopke, Teun en Bote.

Rond 04.30 uur vertrokken we met 2 auto's en 4 man richting Bolsward. Teun zouden we in Hichtum treffen, op onze vaste auto parkeerplek. Onderweg naar Bolsward tikten de regendruppels al op het autoraam en iedereen dacht hetzelfde: dat wordt nog een lange dag.

Op de parkeerplek in Hichtum was Teun in geen velden of wegen te bekennen. Na ons klaargemaakt te hebben moesten we om 05.20 uur toch echt naar de start, aangezien onze groep om 05.32 mocht vertrekken (startgroep 5). Dan maar zonder Teun, helaas!
Op naar de start. Vertrek om 05.32, startgroep 5
Het was een lange start in Bolsward. Voor iedereen door de hoofdstraat gelopen was (met fiets aan de hand) en de startlijn gepasseerd was waren we al een kwartier onderweg. Maar eindelijk zaten we op de fiets. We zijn los!
Bote aan de start

Wop heeft er zin in!

Cees is d'r klaar voor.

1. Bolsward-Dokkum
Het eerste gedeelte van de tocht gaat van Bolsward, via Harlingen en Franeker naar Dokkum. De wind kwam vandaag uit het zuid-westen dus op dit eerste stuk hadden we hem lekker in de rug. Dat kwam goed uit, omdat het lange wind-tegen gedeelte nog moest komen vanaf Dokkum. Maar dit was goed. Even rustig de benen warmdraaien en een mooie lage hartslag houden. Energie sparen voor het zware stuk straks.
Ketting er af bij Cees.
Bij de controlepost in Franeker had Cees het trouwens weer voor elkaar: ketting eraf. En omdat hij nog even doorgedraaid had, zat de ketting muurvast tussen pedaal en crank. Nee hé! Snel de fiets op de kop en doe-het-zelvert Cees had de ketting er natuurlijk binnen no-time weer op. Typisch weer zo'n Cees "doe-het-zelvert-tijdens-de-toertocht" momentje..:-)

2. Dokkum-Bolsward
Vanaf Dokkum was het tegen de wind in. En de wind was stevig, kracht 4-6!. Je ziet dan iedereen in groep bij elkaar gaan vlokken om zoveel mogelijk bij elkaar uit de wind te rijden. Ondanks de wind en regen draaide het nog prima. Ik durfde het zelfs aan om langere stukken kopwerk te doen. In Bartlehiem was er weer voor alle fietsers een appeltje, alhoewel ik niet denk dat er veel fietsers stilgestaan hebben om daar even van te genieten. Het regende namelijk op dat moment weer.  Verder maar weer dus en rond 11'en waren we in Leeuwarden gearriveerd.
Koffie met Oranjekoek in Leeuwarden. Jammie!
Koffie met Oranjekoek in Leeuwarden
We hadden een koffie-afspraak bij Wopke thuis en daar aangekomen stond de koffie met Oranjekoek al klaar. Heerlijk! Tot onze grote verbazing stond Teun daar ook. Hij had ons in Bolsward niet kunnen vinden en was alleen op pad gegaan en al voor ons in Leeuwarden gearriveerd. De club was weer compleet!

Na een uiterst aangename pauze van ruim een half uur, waarin we weer warm konden worden en wat opdrogen, ging het verder naar Bolsward. Op dit stuk ook weer flinke tegenwind en het was weer flink bikkelen om het tempo niet te veel te laten zakken. Vlak voor Bolsward, in Hichtum, stonden de auto's. Even snel fourageren en nog weer wat droge kleding aantrekken. Voor mij was dat het moment om toch maar even de beenstukken aan te doen die ik 's-ochtends heel dapper gewoon afgelaten had. In Bolsward kregen de fietsers, zoals gebruikelijk, weer warme soep uitgereikt. Lekker warm bakkie!
En vooral blijven eten en drinken!

3. Bolsward-Stavoren
Dit stuk gaat via Sneek, IJlst, Sloten, Oudemirnum. Gelukkig zijn er op dit traject wat meer dorpen met controle-posten en dat geeft de nodige herstelmomentjes. Het is, ondanks het slechte weer, weer oer-gezellig langs de route. Mensen zitten in partytenten (met dikke jassen aan) aan de route om de fietsers aan te moedigen. Sommige hebben zelfs gewoon de BBQ aan staan. Ondanks het slechte weer staat men er gewoon weer. En als je dan door zon dorp heenfietst en iedereen voor je applaudiseert doet dat je goed. Mooi publiek, geeft een goed gevoel.

Ook op de route komen we weer de gekste deelnemers tegen: een man in zwart-wit gestreept "boevenpak".  Iemand op een dikke stalen Bakkersfiets met een enorme rieten mand voorop. Dat is pas werken wind tegen! Ook veel tandems en gezellig uitgedoste fietsers. Ook zie ik een gezellige groep fietsers met een muziek spelende radio achterop de fiets. Wel waterdicht verpakt uiteraard..:-)
Teun en Wop aan het ijs

Cees en Bote

In Oudemirnum is het weer tijd voor het traditionele ijsje. Elk jaar eten we daar een ijsje bij dezelfde ijscoboer en die smaakt altijd prima! Over de dijk gaat het vervolgens weer naar Stavoren. Aangezien het laatste stuk al langzaam naar het Westen/NoordWesten afbuigt krijgen we de wind al langzaam van de zijkant in de rug. En dat is goed te merken. Het tempo kan omhoog naar boven de 30km/uur en het hangt in de lucht: het einde begint in zicht te komen.

4. Stavoren - Bolsward
Met de wind in de rug gaat het laatste stuk van een leien dakje. Onderweg in een dorpje schalt het liedje van Daniel Lohues van Skik, "Op Fietse" ergens uit de boxen. Dat nummer geeft uitstekend het gevoel weer van die laatste 40 kilometers die we nog moeten fietsen:


Bij de laatste controlepost in Workum vindt Cees het nog nodig om een lekke band te krijgen. Terwijl de andere mannen doorfietsen help ik Cees om het bandje snel te vervangen. En als een knecht die zijn kopman weer terug naar het Peloton brengt fiets ik Cees terug naar de groep met snelheden tot over de 40km/uur.

Onderweg komen we langs een naar tafereel. Er ligt een fietser op de grond en iemand is hem klaarblijkelijk aan het reanimeren. Geen idee hoe het afgelopen is. Hopelijk heeft hij/zij het overleefd.

En met een laatste tijdrit van Workum naar Bolsward komen we bij de finish aan. Ondanks de wind en regen weer een prima geslaagde tocht. Ook met de AOTour in het achterhoofd was dit een geslaagde test.
Kees zijn eerste..

Mijn derde...

Wop en Teun (en niet op de foto) Bote met hun ?ste kruisje...ergens dik in de 20!
Bij de feesttent in Bolsward wordt een man met veel gejuich onthaald. Hij steunt op 2 mannen en wordt, met muziek, als een held de tent ingelootst. Omstanders vertellen me dat hij 79 jaar is en zojuist zijn 50e tocht heeft uitgereden. Dat hij het zwaar heeft gehad is te zien. Maar wat een bikkel!

Na nog even wat met de mannen nagedronken te hebben fietsen we weer naar de auto's in Hichtum en laden de boel weer op. Cees en ik vertrekken rechtstreeks terug naar Den Haag. Het einde van weer een mooie fietsdag!

Op de helft
p.s. Na deze tocht heb ik de eerste mijlpaal op weg naar de 10.000 fietskilometers dit jaar gepasseerd. >5000km en we noteren 14 juni. Ik lig mooi op schema!

Racefiets
4595 km (52x)
173:46 uur
Cross-hybride
514 km (9x)
22:41 uur
Totaal
5109 km 

vrijdag 10 juni 2011

Rondje Katwijk

Vandaag de laatste training voor de Fietselfstedentocht. Ik begin er al aan te wennen dat ik een bui op mijn kop krijg onderweg. Ook dit keer weer een fikse bui. Soppen in de schoenen, maar gelukkig niet koud. Nu nog twee dagen carbo's loaden en dan maandag er tegenaan.

Racefiets
4365 km (51x)
164:42 uur
Cross-hybride
514 km (9x)
22:41 uur
Totaal
4879 km 

woensdag 8 juni 2011

Grosse Runde Westland

Na het rondje Markermeer afgelopen weekend, dacht ik dat ik voorlopig alles wel meegemaakt had qua regen en wind, maar vanavond ging het gelijk in overtreffende trap. Niet met de regen, want het was prachtig helder en zonnig weer.

Nee, het was de wind die compleet uit zijn bol ging. De vlag stond stijf aan de mast bij Bertjes Vispaleis en de welpjes van locale wielervereniging wapperden zo de berm. We zitten duidelijk in een winderige periode en ik houdt mijn hart vast wat ons dat aanstaande maandag gaat brengen tijdens de Fietselfstedentocht.

AOTour
De fondsenwerving voor de AOTour loopt als een trein. Deze week heb ik al 200,- euro mogen ontvangen voor KiKa dus dat gaat prima. Bij deze alle bloglezers die gedoneerd hebben nogmaals hartelijk dank! Morgen gaat een ander groot sponsoring festijn, de Alp d'Huzes van start. Ik meen zelfs gelezen te hebben dat ze er iets van op TV uitzenden. Dat zal ook een mooi spektakel worden daar.

Dextro Magnesium tegen kramp
Magnesium tabletten
Ik heb de laatste tijd af en toe last van kramp in mijn onderbenen. Dat is voor mij nieuw. Toen ik nog volleybalde heb ik never nooit last van kramp gehad. Uiteraard had ik wel eens op TV bij een voetbal wedstrijd gezien dat er bij iemand de kramp inschoot, maar zelf heb ik nog nooit de ervaring gehad. Tot voor kort.  Met regelmaat schiet de kramp er in en weet je niet hoe snel je aan je tenen moet trekken om de kramp er weer uit te krijgen.

Dat was wel even wennen dus. Nader onderzoek leerde me dat het wel vaker bij fietsers voorkomt en een oorzaak kan zijn een gebrek aan magnesium. Nou behoor je voldoende magnesium binnen te krijgen als je normaal en gevarieerd eet, maar je kan de natuurlijk ook een handje helpen. Dus ik heb een pakje Dextro Magnesium besteld waarmee ik tijdens toertochten en training wat wil experimenteren. Eens kijken of me dat gaat kramp vrije ritjes gaat opleveren.

Racefiets
4260 km (50x)
160:54 uur
Cross-hybride
514 km (9x)
22:41 uur
Totaal
4774 km 

maandag 6 juni 2011

De AOTour komt er aan...

Ik ga iets doen waar ik (ik geef het eerlijk toe) een lichte aversie tegen heb. Als stoere self-supporting man  kan ik mijn boontjes over het algemeen prima zelf doppen. Ik fiets voor mijn conditie en omdat ik een kick krijg van de geleverde prestatie. Ook houdt ik er van om naar een doel toe te werken.

Normaliter is dat doel in mijn eigen belang, maar deze keer is dat anders. Het doel wat ik mij dit keer heb gesteld is niet in mijn eigen belang. Het doel is in belang van anderen. En ik ga dus nu iets doen wat ik als stoere sportman normaliter niet zo snel zou doen. Ik ga hulp vragen. Jullie hulp als lezers van dit blog.

Wat wil het geval?  Zoals wellicht bekend fiets ik op 9 en 10 september a.s. samen met 54 andere internationale AtosOrigin collega's de AOTour 2011. Een monstertocht van 470 kilometer en 4500 hoogtemeters in 2 dagen van Parijs naar Eindhoven (http://www.aotour.nl)

We fietsen voor het goede doel, we fietsen voor KiKa (Kinderen Kankervrij). Ik zou het erg waarderen als je mij/ons helpt door deze tocht te sponsoren. Het hoeft niet veel te zijn, ook kleine bijdragen worden op prijs gesteld.

Help mij door te sponsoren
Ik heb de volgende sponsor mogelijkheden in de aanbieding:

1.     Koop één of meerdere loten
Slechts € 2,50 per stuk met kans op mooie prijzen!
Stuur mij even een mailtje mij om te laten weten hoeveel loten je wilt afnemen.
De te winnen prijzen kun je vinden via
deze link.
2.    Sponsor per Kilometer
Laat me per email weten hoeveel jij, per kilometer die we fietsen, wilt sponsoren (totaal v.d.
tocht is 470km).
3.    AOTour postzegels
Koop één of meerdere velletjes van deze unieke AOTour postzegels.
Een absoluut collectors item en slechts €  10,- per vel van 10 stuks.
Alle overwaarde van de postzegels komt volledig ten goede aan KiKa.
Ik verneem graag hoeveel vellen ik voor jou mag reserveren.
4.     Rechstreeks storten aan KiKa
Uiteraard kun je ook gewoon rechtstreeks storten aan KiKa.
Doe je het via
deze link dan telt je gestorte bedrag ook mee in onze doelstelling voor dit jaar.

Via mijn blog zal regelmatig update's over ontwikkelingen rondom de AOTour. Verder zal ik tijdens de Tour zelf gaan proberen regelmatig twitteren (@johanbarelds) zodat je een impressie van onze lijdensweg krijgt..:-)

Alvast bedankt voor je bijdrage!

Met vriendelijke groet,
Johan Barelds,
Stoere Sportman & Hulpvrager

zondag 5 juni 2011

Rondje Markermeer

Deze stond al een tijdje op de verlanglijst. En vandaag was het dan eindelijk zo ver. Met zwager Cees heb ik afgesproken dat ik om 07.00 uur met de auto bij hem voor de deur sta. Cees heeft er ook duidelijk zin in, want hij staat al, helemaal klaar, voor de deur te trappelen als ik arriveer.

We zijn nauwelijks 5 minuten vertrokken of Cees begint te flippen: "shit, shit, shit, m'n bidons vergeten". Die speciale toverdrank staat nog lekker bij hem in de koelkast te koelen. Gelukkig rijden we nog niet op de snelweg en met een spectaculaire FBI slip keren we de bolide en worden de bidons alsnog gescoord.  Binnen 10 minuten zijn we al weer voor een 2e poging weer op pad.
We starten bij de IJburg brug
We besluiten de auto te parkeren op het "Steigereiland" vlak over de IJburg brug. Als we de auto uitstappen giert de wind al om ons heen. Dit is niet de windkracht 2 á 3 die buienradar ons had beloofd. Het is bovendien al behoorlijk bewolkt en we vragen ons af of we het droog gaan houden. De regenjacks gaan in ieder geval gelijk al aan.

Wind en regen
Het eerste gedeelte richting Marken neem ik het kopwerk voor mijn rekening. We hebben de wind stevig tegen met kracht 4 á 5 en de snelheid komt niet boven de 25km/uur. Bij Monnickendam komen de eerste sputters en al snel regent het voluit. De wind en de regen maken het eigenlijk gekkenwerk om nog door te fietsen, maar we hebben geen zin om om te keren en zijn vastbesloten het rondje af te fietsen. Een goede mentale training!

Elektronische malaise
Tot overmaat van ramp valt mijn Garmin ook nog uit. Gelukkig krijg ik hem even later weer aan de praat en kan ik er weer verder op navigeren. Mijn backup fietscomputer houdt ook niet van regen, want die krijgt ook kuren en geeft ook geen accurate gegevens meer. Door alle regen malaise kom ik ook niet meer toe aan foto's maken. Erg jammer want er waren genoeg foto momentjes voorhanden. De plaatjes in dit verslag heb ik deze keer dus maar bij elkaar gegoogled.

Omleiding
Fietsblogger Martin Kool was gisteren al zo attent om me er op te wijzen dat de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen, wegens werkzaamheden, afgesloten is (waarvoor dank Martin). Vanaf Hoorn zijn we daarom langs de provinciale weg gefietst. Met al die regen hadden we overigens het verschil waarschijnlijk niet eens opgemerkt..:-). Cees neemt vanaf Hoorn de kop en als een echte waterbuffel neemt hij me op sleeptouw richting Enkhuizen. Doorgaan mannen, 'Je Maintiendrai'!
Wij zullen handhaven!
De Markermeerdijk
Pas als we bij Enkhuizen de Houtribdijk alias de Markermeerdijk opdraaien wordt de wind wat gunstiger. We krijgen hem nu van de zijkant en naarmate we op de dijk vorderen krijgen we hem meer in de rug. Wel regent het nog steeds onophoudelijk. De voeten soppen in de schoenen en het water loopt in een straal door de bilnaad. Op het laatste stuk van de 32km lange dijk hebben we de wind eindelijk vol in de rug en dan begint het grote wind-mee feest. Eindelijk gaat het ons weer letterlijk en figuurlijk voor de wind. Vanaf Lelystad tot Muiderberg worden rond de 37km/uur voortgeblazen.
De Batavia bij Lelystad
Batavia werf
Bij Lelystad komen we nog langs de Batavia-werf. Daar is men bezig met de bouw van de "7 Provincien". Voor de werf in de haven ligt een schip, waarvan ik vermoed dat het de "Batavia" is.  Weer zo'n leuk foto momentje als het droog was geweest.

Vanaf Muiderberg is het eindelijk droog en de route via Muiden weer terug naar het IJburg is een welkome afwisseling na de kilometers lange uitgestrekte rechte kale fietspaden. Na een kleine vijf en half uur staan we weer voor de auto. Door alle regen en wind ellende hebben we geen stops gehouden en dat is wel te merken.  We zitten er aardig doorheen. Deze tocht fietsen we nog wel een keertje, maar dan bij mooi weer. Het is in ieder geval een goede training geweest voor de Fietselfstedentocht van volgende week maandag.

De actueel gefietste, gereconstrueerde route.


Racefiets
4181 km (49x)
158:09 uur
Cross-hybride
514 km (9x)
22:41 uur
Totaal
4695 km 

zaterdag 4 juni 2011

Rondje met buurman Niels en zwager Cees

Vanmiddag was het zover. Buurman Niels had al eerder aangegeven wel eens een stukje mee te willen fietsen en  vanmiddag ging dat gebeuren. Ook zwager Cees was van de partij. Met windkracht 5 in de rug vlogen we naar Hoek van Holland. Snelheden tot 45km/uur waren zelfs voor Niels haalbaar.

Vervolgens langs de Nieuwe Waterweg richting Vlaardingen. Niels lekker in het wiel van Cees of mij. Vanaf Vlaardingen hadden we de wind vol tegen. Ondertussen was het beste er bij Niels ook wel af en toen we in Schipluiden aangekomen waren hebben we maar even een stop bij de Appie Hein gemaakt om wat drinken en marsen in te slaan.

Na een pauze van 10 minuten waren we klaar om de laatste 10 kilometers te arresteren. Met Niels weer in het achterwiel ging het richting Den Haag. Via 't Woudt kwamen we weer bij Wateringen binnen. Goed gedaan Niels. Niet slecht voor een ongetrainde fietser. Wat je met dit soort ritjes pas goed opvalt is hoe goed je zelf wel niet getrained bent. Normaliter is je enige referentie materiaal andere goed getrainde fietsers en dan is dat verschil uiteraard veel kleiner.
Rondje Markermeer
Zojuist nog even de route in www.bikeroutetoaster.com uitgezet voor het rondje Markermeer dat ik morgen met Cees ga fietsen. We fietsen het rondje met de klok mee en volgens de routeplanning is de afstand 154km. We starten bij Amsterdam en op de heenweg richting Enkhuizen hebben we de wind vol tegen, maar nadat we de Houtribdijk overgestoken zijn naar Flevoland hebben we hem weer in de rug. Een mooie indeling van de tocht lijkt me. In Almere doen we nog even een bakkie bij een vriend van Cees en dan het laatste stukje weer naar de auto. Ik heb er zin in!

Racefiets
4035 km (48x)
152:44 uur
Cross-hybride
514 km (9x)
22:41 uur
Totaal
4549 km 

vrijdag 3 juni 2011

Katwijk aan Zee

Met al die feestdagen en het prachtige mooie weer is er bijna niet tegen aan te bloggen zoveel ben ik aan het fietsen. Het prachtige weer van vandaag lonkte en uiteraard kon ik die verleiding niet weerstaan. De fiets(en) had ik gisteren weer eens helemaal schoongemaakt en de 'machina' loopt weer als een naaimachientje. Een genot om weer op een mooie, schone, gesmeerde fiets te fietsen met dit prachtige weer.

Wind!
Het mocht dan wel mooi weer zijn, maar er stond een beste wind. Onder het motto 'lest best' dus maar eerst door de duinen, wind tegen, naar Katwijk aan Zee gefietst. Volgens mij is zon wind tegen tochtje een prima alternatief voor een bergritje. De hartslag schiet moeiteloos omhoog ondanks de relatief lage snelheid.
De 'Oude Kerk' aan de Boulevard van Katwijk aan Zee.
In Katwijk aangekomen rijdt ik over de Boulevard en plotseling valt mijn oog op de prachtige kerk die daar staat te schitteren in de zon. Het lijkt wel een kerkje zomaar gestolen uit een fraai, pittoresk Italiaans, zonovergoten dorpje. Nou fiets ik regelmatig over de boulevard van Katwijk, maar de kerk was me nog nooit opgevallen. Het blijkt de 'Oude Kerk' te zijn van de Hervormde Gemeente in Katwijk aan Zee.

Via Rijnsburg en Leiden ben ik al snel weer op mijn vertrouwde route langs de Vliet. En ik mag hier mijn beloning incasseren voor mijn noeste wind-tegen-arbeid naar Katwijk. Wind kracht 4-6 in de rug! Met snelheden tot 45km/uur laat ik mij lekker richting Leidschendam uitbollen. Lekker!

Planning voor morgen
Vanavond hebben we nog even lekker geBBQ'ed met bevriende buren. Ik had met buurman Niels al eerder een fiets tochtje gemaakt tijdens ons lange weekend in Coo en dat was hem klaarblijkelijk goed bevallen. We spreken af om morgen een tochtje naar Hoek van Holland te maken. Niels op mijn oude racefiets, om eens te kijken hoe dat bevalt (na op de cross-hybride in Coo te hebben gefietst). Zwager Cees die voor kluswerkzaamheden bij ons thuis was, haakt ook spontaan in, dus dat wordt een gezellig ritje met zijn drieën morgen. To be continued....

Racefiets
3983 km (47x)
150:36 uur
Cross-hybride
514 km (9x)
22:41 uur
Totaal
4497 km